Cum scapi de continutul malitios de pe site?

  • Acasa
  • —»
  • Blog
  • —»
  • Cum scapi de continutul malitios de pe site?

Cum scapi de continutul malitios de pe site?

Cum scapi de continutul malitios de pe site? Nu stiu inca sigur cum, dar la inceputul acestei saptamani m-am procopsit cu niste virusi pe laptop, iar cum asta nu era destul, incarcau continut malitios pe site-urile pe care lucram. Stiu, e greşeala mea pentru ca folosesc PSPad ca editor grafic si, pentru comoditate, memorasem parolele de acces la ftp la toate site-urile.

Totul a inceput luni dimineata cand intrand pe site-ul personal am observat ca acesta nu se mai deschide. Cu ajutorul celor la care am gazduirea am reusit sa il pun repede pe picioare (din pacate nu aveam un back-up la zi, pentru ca am foarte multe aplicatii si scripturi pe care le dezvolt acolo).

Marti dimineata am observat ca nu mai mergea www.comunapipirig.ro, un alt site personal.

Ieri nu mai mergeau alte doua site-uri ale unui client…. Restul se pare ca au scapat.

Ce se poate face în acest caz? Trebuie urmati mai multi pasi:

1. De schimba toate parolele de la conturile de ftp, plesk, cpanel, etc.

2. Se restaureaza un back-up mai vechi in cazul in care aveti unul. Daca nu, se poate recurge la cei de la care aveti gazduirea site-ului, pentru ca ei trebuie să aiba. Daca nu au, atunci trebuie sa luati in calcul si posibilitatea de a recurge la altii care ofera aceste servicii :).

Am pus aceşti pasi primii, pentru că eu consider ca e mai bine ca site-ul să fie functional.

3. Daca aveti site-urile functionale sa nu credeti ca ati scapat. De acum urmeaza sa devirusati calculatorul personal, sau cel de pe care s-a incarcat continutul malitios. Eu am folosit SuperAntiSpyware si Malwarebytes si credeam ca am scapat, dar nu a fost asa. Poate altii vor fi mai norocosi.

4. Ieri am recurs la solutia extrema: reinstalarea sistemului de operare. Se pare ca această solutie, coraborata cu cele expuse la punctele 1 si 2 a dat roade, pentru ca astazi nu am mai gasit nici un site cu continut malitios.

Nu doresc la nimeni sa se confrunte cu asa ceva, dar daca totusi se intampla, e bine de stiut ca exista solutii. Trebuie in schimb actionat rapid!
Ioan Dorneanu
Ioan Dorneanu 15.10.2009

Programator PHP cu peste 8 ani experienta in realizarea aplicatiilor web custom. Am finalizat cu succes peste 100 de proiecte web si sunt specializat acum pe realizarea aplicatiilor web si a magazinelor online custom.

Comentarii

Nu avem nici un comentariu la acest articol

Lasa un comentariu